Hösten 2023 släpptes Natur & Kulturs ”Flex matematik åk 4” – ett kombinerat tryckt- och digitalt läromedel som Typ&Design fick i uppdrag att formge från grunden. Utmaningen blev att skapa en sammanhållande form för tryckta och webbaserade läromedel i form av bildspel, lektionsbok samt elevwebb. Detta löstes bland annat med genomgående designelement som flirtar med interaktionsdesign: exempelvis knappar med skuggeffekter och ”chattbubblor”. Visionen var att frångå ett barnsligt uttryck och bygga upp en stolthet kring matteboken man har i väskan. Ur detta växte idén om att ta fram ett polygonbaserat djur som skulle introduceras online, men som även kunde vikas i papper (en digital vs. taktil upplevelse). Vi tog fram underlag för en vikmall på en modellhaj, som även fick figurera på omslaget.
Men eleven saknade fortfarande en engagerande hjälpreda – någon som höll hen i handen mellan webbövningar och lärobok. Typ&Design tog fram ett förslag på karaktären Flex, en till synes hologram-figur – för att ge en digital känsla åt den annars tvådimensionella upplevelsen av att läsa en fysisk bok. Vi hjälpte dessutom till med animering av figuren, för att bidra till ökad motivation kring onlineövingarna.
I Flex matematik ville vi bort från den överanvända färgkombinationen gult, rött och blått, utan att tappa tydliga kontraster och tydlighet för personer med begränsat färgseende. Det geometriska typsnittet Din Pro tyckte vi skapade en häftig dynamik ihop med det pixelbaserade typsnittet Yearling, som för tankarna till den, för den unga generationen, bekanta spelvärlden.